Luontokuvauksen lähtökohdat

Luontokuvaajia on erilaisia. Osa kuvaa itselleen kun taas toisille se on ammatti, jotkut kuvaajat ovat innostuneet somekanavista, ja tuottavat luontokuvia lähinnä omille tileilleen. Luontokuvaajalla on lähes aina hyvin läheinen suhde luontoon. Sen ilmiöt ja tapahtumat kiinnostavat ja se näkyy myös kuvissa. Ammattivalokuvaajien side luontoon välittyy kuvista myös katsojille. Itseään varten kuvaaville oma kuvapankki on yleensä kuin päiväkirja, johon kerrytetään otoksia luonnon tapahtumista. Niihin palataan ajoittain uudelleen tunnelmoimaan tiettyä hetkeä tai tarkistamaan vaikkapa vuodenajan muutoksia pihapiirissä ja sen eläimistössä.

Ammattivalokuvaajalle luontokuvaaminen on työtä, joka vaatii kunnon kalustoa ja paneutumista työhön. Välimaastossa ovat huvikuvaajat, joiden otoksia voi ihailla yhä lisääntyvillä sosiaalisen median tileillä, luontokuvaaminen voi olla liitoksissa myös matkailuun ja luonnon kuvaamiseen eri puolilla maailmaa.

Luontokuvaajat voivat keskittyä eri aiheisiin kuten lintuihin, hyönteisiin, kasveihin, tähtitaivaaseen, maisemiin, vuodenaikoihin tai vaikkapa villieläimiin. Digikamerat ja sosiaalinen media ovat lisänneet innostusta harrastukseen. Uusissa kameroissa on lukuisia toimintoja, joiden avulla voidaan kokeilla erilaisia kuvaustapoja kuten suosittua makrokuvausta.

Haluatko loistavaksi luontokuvaajaksi?

Luontokuvat vaikuttavat helposti oikeassa tilanteessa napsaistulta otokselta, kun lintu on juuri noussut lentoon tai orava tuijottaa kiinteästi linssiin. Useimmiten kyseessä on kuitenkin pitkä työ ja odotus.

Luontokuvaajat tutustuvat kuvattavaan kohteeseen huolellisesti. He saattavat seurata kohdetta pitkään jotta eläinten liikkeistä saadaan mahdollisimman paljon selville, sitä oikeaa huippukuvaa varten joudutaan ehkä istumaan rantapusikossa, piilomajassa tai teltassa useita päiviä. Vain yhden kuvan vuoksi. Luontokuvaajan ammattiin vaaditaankin kärsivällisyyttä ja aitoa kiinnostusta ympäröivää luontoa kohtaan. Metsään ei kannata lähteä ilman tarkkaa suunnitelmaa ja tarvittavaa tietomäärää, kuvattavan kohteen opiskelu kirjoista ennen kuvausreissua kuuluu jokaisen itseään arvostavan luontokuvaajan rutiineihin.

Luontokuvaajan ei tarvitse alussa hankkia kallista kalustoa vaan aloittaa harrastus hiljalleen. Melko tavallisella kameralla voi harjoitella suhdetta luontoon ja sen kuvaamiseen. Kuvausreissuille tarvitaan myös mukava ja siihen sopiva vaatetus ja hyvät kengät. Ilmasto asettaa kuvaukselle aina omat haasteensa joten toisinaan kuvausreissulta palataan tyhjin käsin. Luontokuvaus on harrastus, jonka mukana kuvaaja kehittyy ja kasvaa hiljalleen paremmaksi.