Lapset ja valokuvaus

Lasten valokuvaaminen vaatii kärsivällisyyttä ja taitoa. Lapset ovat haasteellinen mutta palkitseva kuvauksen kohde, sillä parhaimmillaan lopputuloksena on spontaaneja kuvia, joihin tallentuu hienoja muistoja. Pahimmillaan edessä on kaaos, jonka ikuistaminen kannattaa suosiolla siirtää parempiin hetkiin.

Muistoja kuvista

Lasten valokuvat ovat mukavia lahjoja esimerkiksi jouluna tai merkkipäivinä sukulaisille ja ystäville. Kuvista voi koota lahjaksi albumeita tai laittaa ne kauniisiin kehyksiin, valokuvaamoilla on myös erilaisia palveluita kuinka kuvista muokataan erilaisia tuotteita kuten kuvaprinttejä tyynyliinaan. Lasten kuvien ei välttämättä tarvitse olla täydellisen onnistuneita, pieni ripaus huumoria kruunaa kuvan kuten hassu ilme tai vain lapselle ominainen tapa poseerata vapautuneesti.

Lasten kuvaamisen tekniikka

Kuvaus sisätiloissa on usein helpompaa sillä valoa ja tilaa on helppo suunnitella etukäteen. Riippuen lasten määrästä ja ikähaarukasta lapsia varten on hyvä olla yksi viihdyttäjä ja yksi kuvaaja. Tällöin lapset saadaan katsomaan samaan aikaan kameraan ja nauramaan vaikka hassulle lelulle, joka ei näy kuvassa. Sisäkuvia voi värittää teemaan tai juhlaan liittyvällä rekvisiitalla. Kotistudion rakentaminen onnistuu valkoisella lakanalla ja apua saattaa olla vaikka viereen viritetystä jalkalampusta ilman varjoa.

Ulkokuvaaminen on vaikeampaa mutta saattaa tuottaa onnistuessaan loistavia otoksia kauniissa maisemissa. Ulkokuvaukseen tulee varautua lukuisilla kuvilla, joista valikoidaan lopussa mahdolliset onnistuneet otokset. Keskipäivän aurinko ja monet muut tekijät ulkona lisäävät kuvan epäonnistumisen määrää. Ulos voidaan toki myös rakentaa paikka potretille ja erityisesti kesä tarjoaa siihen kauniit puitteet.

Lasten kuvaamiseen voi käyttää ihan tavallista digikameraa mutta jos käytössä on parempi järjestelmäkamera putkineen, ovat tulokset jo monta astetta parempia. Lasten kohdalla yksi hyvä idea on ottaa lähikuvia, jolloin vangituksi tulevat ne tärkeimmät eli kuvauksen kohteet. Lähikuvat ovat lähes aina parempia vaikka kuvaa ottaessa tulee monesti kiusaus ikuistaa raameissa näkyviä taustakohteita.